Renkler ve Genetik

Minyatür Kumruların 
Renk Çeşitleri ve Varyeteleri

Yazan: Yavuz İşçen
Minyatür kumrular doğada sadece mavi renkte bulunurlar. Bugün bilinen renk tipleri sonradan kafes ortamında geliştirilmiş renklerdir. Minyatür kumruların dünyada genel olarak 12 renk çeşidi olduğu kabul edilmektedir. Bu 12 rengin haricinde de bazı renk tipleri olmakla birlikte bunlar oldukça nadirdir. Aşağıda sıralanan bu 12 rengin hepsi kanımca ayrı birer renk olarak değerlendirilmemelidir. Aynı temel rengi taşıyan kuşlar kendi içinde çeşitlendirilerek farklı renk tipleri yaratılmıştır. Aslında temel renkler mavi, sarı, kırmızı ve kahverengi ile sınırlıdır.
Örneğin tarçın, kırmızı ve yeni kırmızı, kırmızı rengin türevleridir. Parlak, beyazın bir mutasyonudur. Alaca olarak adlandırılan renk, farklı bir renk olmayıp mavi rengin üzerinde görülen beyaz yamalardan oluşmaktadır. Bundan başka dantelli olarak adlandırılan renk tipi yine ayrı bir renk değildir. Minyatür kumrularda kanat üzerindeki noktacıklar şeklinde görülen işaret geninin yoğunlaşmış halidir. Farklı renklerden değişik kuşlar dantelli olabilir. Bunun gibi kar beyaz olarak adlandırılan renk tipi de ayrı bir renk değildir. İki farklı renk ve akkuyruk özelliğinin aynı kuş üzerinde toplanması esasına dayanır.
Minyatür kumrularda genel kabul gören 12 renk çeşidine ek olarak bazı varyeteler de geliştirilmiştir. Varyeteleri ile birlikte 30 ayrı renk tipinden bahsedilebilir. Ülkemizde bu renk çeşitlerinden nadiren gümüş ve sarıya rastlanmakla birlikte, daha çok mavi ve mavinin iki varyetesi (mavi akbel, mavi akkuyruk) bulunmaktadır.

 Benim kuşlarımdan mavi erkek
Minyatür kumrularda renk çeşitleri
1)      Mavi (Blue)
2)      Gümüş (Silver)
3)      Tarçın (Cinnamon)
4)      Parlak (Brilliant)
5)      Sarı (Yellow)
6)      Şeftali (Peach)
7)      Aşı boyalı (Ocher)
8)      Kırmızı (Red)
9)      Yeni kırmızı (Ultimate Red)
10)  Kar beyaz (Snow White)
11)  Dantelli (Laced)
12)  Alaca (Pied)

Akbel ve akkuyruk varyetesi
1)      Akbel (white rump): Beli beyaz olan kuşlar ‘akbel’ olarak adlandırılmaktadır. Bu    kuşların kuyrukları renklidir.
2)      Akkuyruk (white tail): Kuyruğunun tamamı beyaz olan kuşlardır. Akkuyruk özelliği tek başına bulanmaz akbel özelliği ile birlikte bulunur. Özetle akkuyruk aynı zamanda akbeldir.

Akbel ve akkuyruk varyetesi olan renkler şunlardır.
      1) Mavi Akbel
2) Mavi Akkuyruk
3) Mavi Alaca
4) Mavi Alaca Akbel
5) Mavi Alaca Akkuyruk
6) Gümüş Akbel
7) Gümüş Akkuyruk
8) Tarçın Akbel
9) Tarçın Akkuyruk
10) Parlak Akbel
11) Parlak Akkuyruk
12) Sarı Akbel
13) Sarı Akkuyruk

Dantel varyetesi
Dantel etkisi sadece akkuyruk özelliği gösteren kuşlarda görülür. Bu kuşlar aşağıda sıralanmıştır.
1)      Mavi akkuyruk dantelli
2)      Gümüş akkuyruk dantelli
3)      Parlak akkuyruk dantelli
4)      Tarçın akkuyruk dantelli
      5)   Sarı akkuyruk dantelli
Mavi Akkuyruk Dantelli
Mavi Renk Minyatür Kumrular
Mavi: Minyatür kumruların doğal rengi mavidir. Bu renk kuşlarda, omuz ve boyun tüyleri koyu gri, kanat tüyleri koyu kahverengidir. Kanatlar üzerinde elmas adı verilen beyaz noktacıkları belirgindir. Kuyruk telekleri siyah ve gridir. Siyah olanların uçları beyazdır. Beyaz telekler sağ ve sol kenarlara toplanmış durumdadır. Erkek kuşlar kur dansı yaparken kuyruklarını yelpaze gibi açıp bütün renklerini sergilerler. Kanat teleklerinden uçma telekleri (ilk 10 telek) koyu ve canlı pas rengindedir uçlarında ise küçük siyahlıklar bulunur. Mavi renk minyatür kumrularda erkeklere oranla dişilerde, kafa, boyun ve omuz bölgesinde kahverengi tonlar daha yoğundur. Bu renk farklılığı dişi ve erkek ayrımında kriterlerden biridir. Mavi renk diğer bütün renkler arasında baskın (dominant) özellik gösterir.

Mavi Akbel
Mavi akbel: Maviye göre renkleri belirgin biçimde açıktır. Kuş genel olarak açık gri tonlardadır. Aynı açıklık kanat teleklerinde de gözlenir. Uçma telekleri açık pas rengi, uçları ise koyu tonludur. Kuşun beli beyazdır ancak kuyruk telekleri kendi rengindendir.

Mavi Akbel Akkuyruk
Mavi Akbel Akkuyruk
Mavi akkuyruk: Genel olarak mavi akbele benzer, renkleri biraz daha açıktır. Ancak arada önemli bir fark vardır. Mavi akkuyruklarda kuyruk teleklerinin tamamı beyaz olur. Uçma telekleri mavi akbele oranla biraz daha soluk pas rengi ve kahverengine yakındır. Uçlarındaki küçük koyuluk maviye göre biraz açılmış olarak devam eder.

Benim Kuşlarımdan Gümüş Dişi
Gümüş Dişi
Gümüş: Minyatür kumrularda ilk elde edilen renk mutasyonu gümüş rengi olmuştur. Resesif karakterlidir. Mavi renk ile kıyaslandığında kuşun renkleri genel olarak açılmış durumdadır. Baş soluk gri, vücut ise daha soluk bir kahverengidir. Karın açık renktir. Mavi renkte belirgin olan kanat uçlarındaki siyahlıklar gümüşte kalmamış yerini çok hafif bir koyuluk almıştır. Kuyruk telekleri kuşun kendi rengi ile aynı tondadır.

Gümüş Akbel
Gümüş akbel: Gümüşe göre renkler açık kahverenginden açık griye doğru dönmüştür. Genel renk yapısı mavi akkuyruğu andırır. Hatta kanat teleklerine bakılmazsa karıştırılabilir. Gümüş akbellerde uçma telekleri sütlü kahve tonlarındadır. Teleklerin uçları ise aynı tonun biraz daha koyusu şeklindedir. Kuyruk telekleri kuşun kendi rengindedir.

Gümüş Akkuyruk
Gümüş akkuyruk: Minyatür kumruların en güzel renklerinden biridir. Gümüş akbele oranla renkler genel olarak daha açıktır. Ayrıca kuşun beli ve kuyruk telekleri beyazdır. Kanat uçma telekleri de aynı şekilde açık renktir. Uçlarındaki koyuluk azalmıştır. Siyah tonlar yerine sütlü kahve bir ton görülür. Mavi akkuyruk ile gümüş akkuyruk birbirine benzer dıştan bakıldığında ayırt edebilmek için kanat teleklerinin uçlarına bakılmalıdır.

Tarçın
Tarçın: Kendine özgü bir rengi vardır. Bu kuşlar üzerlerinde tarçın rengi tonlarında renk serpintileri bulundururlar. Bu renk serpintileri farklı yoğunluklarda olabilmektedir. Ayırt edici olarak kanat uçma telekleri canlı pas renginde, uçları ise kuşun kendi rengindedir. Bu renk mutasyon çekinik (resesif) karakter gösterir.

Tarçın akkuyruk: Tarçın akkuyruklarda uçma telekleri açık pas rengindedir. Uçları ise açık kahverengidir. Tarçına göre renkler belirgin biçimde açılmıştır.

Parlak: Genellikle beyaz ile karıştırılır. Oysa parlak olarak adlandırılan renk beyaz değildir. Bu renk kuşlar beyazın üzerinde az miktarda gri-gümüş tonlar bulundururlar. Erkekleri dişilere oranla biraz daha koyu tonlu olur. Kuşun kanat uçma telekleri kendi rengindedir. Parlak renk beyazın bir varyetesi olarak geliştirilmiştir. Parlak çekinik (resesif)  bir karakter gösterir.

Parlak akkuyruk: Parlak rengin başka renkten akkuyruk bir kuşla mutasyonu sonucu geliştirilerek elde edilmişlerdir. Renk olarak neredeyse kar beyaza yakındırlar.

Sarı
Sarı
Sarı: Yeni geliştirilmiş resesif karakterli bir renk mutasyonudur. Avrupa’da üreticiler son yıllarda bu renge yönelmişlerdir. Bu kuşların rengi hiçbir zaman parlak sarı değildir. Bu kuşlar kreme yakın bej tonlarındadır. Uçma telekleri kuşun renginin biraz koyu tonu, teleklerin ucu ise kuşun rengindedir. Dişileri genellikle erkeklerine göre daha parlak ve canlı renklere sahiptirler.

Sarı akbel: Kuşun rengi sarıya göre oldukça açılmıştır. Kanat uçma telekleri sarıya benzer ancak renkler daha açık ve soluk tonludur.

Sarı akkuyruk:  Sarı akbele oranla renler daha açıktır. Ancak uçma telekleri üzerindeki renk tonları biraz daha canlıdır.

Şeftali: Gümüş ve sarının eşleştirilmesiyle elde edilmiş yeni bir mutasyondur. Genel olarak sarı akkuyruğa benzer. Ancak akkuyruk değildir ve kuşun üzerinde krem-bej tonlar bulunur. 

Aşı Boyalı: Tarçın ve sarının eşleştirilmesiyle elde edilmiş yeni bir renk mutasyondur. Baş ve boyun koyu gridir. Omuzdan başlayarak vücuda yayılmış olan hakim tonlar, kızıl ve kahverengi arasında koyu bir renktir. Uçma teleklerinin orta bölümlerinde de aynı renk tonu görülür.

Kırmızı: Kırmızı tarçının bir mutasyonu olarak geliştirilmiştir. Genel olarak tarçının bittiği yerde kırmızı başlamaktadır. Bazen bu sınırı ayırt edebilmek çok kolay olmaz. Kırmızıların erkeği omuz ve sırt kısımlarında kırmızı lekeler taşırken dişileri tamamen kırmızıdırlar. Kırmızı renkte bu özellik erkek ve dişi ayrımı için önemli bir kriterdir. Kırmızılarda kanat uçma telekleri kuşun kendi rengindedir.

Yeni kırmızı: Bu renk de tarçının bir mutasyonu olarak geliştirilmiştir. Genel olarak kırmızıya benzer. Ancak yeni kırmızılarda renkler daha açıktır ve ‘parlak’ olarak adlandırılan renk tipine daha yakındır. Kanat uçma teleklerinin uçları kuşun kendi renginde ortaları ise koyu pas rengindedir. Yeni kırmızılarda da dişiler baş ve boyundan başlayarak sırtlarına doğru daha çok kırmızı ton taşırken erkekler daha az kırmızı gösterirler.

Kar Beyaz: Bu renk çoğunlukla ayrı bir mutasyon olarak kabul edilmez. Genel olarak gümüş ve sarı renkler ile akkuyruk özelliklerinin tek bir kuş üzerinde toplanması esasına dayanır. Kar beyazlarda bu özellik heterozigottur. Oldukça zaman alıcı bir uğraş sonrası geliştirilebilir. En az iki nesil boyunca yavru almak gerekir. Kar beyazlar piyasada genellikle dişi olarak bulunur çünkü erkekleri gümüş ve sarı akkuyruklarla eşleştirilmek için ayrılırlar.
Kar beyaz elde edebilmek için kabaca şöyle bir yol izlenebilir. Geni sabitlenmiş sarı renk bir kuş (dişi ya da erkek) karşı cinsten gümüş akkuyruk ile eşleştirilir. Bu eşleşmeden mavi ve mavi akkuyruk yavrular alınır. Ancak bu yavrular sarı ve gümüş rengi genlerinde çekinik olarak taşırlar. Alınan yavrulardan sadece mavi akkuyruk olanlar ayrılır ve birbirleriyle eşleştirilir. Bu eşleştirmeden %25 oranında mavi akkuyruk, %25 oranında gümüş akkuyruk, %25 oranında sarı akkuyruk, %25 oranında ise sarı-gümüş-beyaz akkuyruk yani kar beyaz yavrular elde edilir.

Dantelli: ‘Dantelli’ adı verilen kuşlarda kanat üzerindeki noktacıklar birleşmiş bir görüntü sergilerler ve adeta dantel gibi görünürler. Bu durum muhtemelen akkuyruk etkisinin homozigot oluşundan kaynaklanmaktadır. Minyatür kumrularda kanat üzerinde görülen ‘elmas’ adını verdiğimiz noktacıklara, genetikte ‘işaret’ adı verilmektedir. Minyatür kumrular işaret olarak iki tip olarak karşımıza gelirler. Bunlar elmaslı ve dantellidir. Dantel varyetesine sadece akkuyruk olan kuşlarda rastlanır. Bu kuşları yukarıda sıralamıştık.

Alaca: baş ve karın bölgesi açık renk kanat üzerleri oldukça koyu tonludur. Bu koyu bölüm üzerinde açık renk yamalar bulunur. Bu yamalar çoğunlukla kuşlar 4-5 haftalıkken kendini göstermeye başlar. Bazen bu süreç 1 yaşa kadar devam eder. Alacalık özelliği daha çok mavi renk tipinde görülmektedir. Ancak diğer renklerde de rastlanmaktadır.

Yazan: Yavuz İşçen / Ankara
Şubat 2009
e-posta: yavuziscen@gmail.com
www.cappadociaexplorer.com

Genetik Yapı ve Mutasyonlar

Yazan: Yavuz İşçen
Konuya girebilmek için aslında genetik hakkında asgari bilgiler vermek gerekmektedir. Niyetim burada detaya girmek değil. Minyatür kumru genetiği oldukça karmaşık süreçler içermektedir. Ülkemizde sadece mavi renk ve onun iki varyetesi bulunduğuna göre bu renkler hakkında bazı pratik bilgiler vererek yetiştiricileri bilgilendirmek daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Mavi renk dominant (baskın) karakter olduğu için, mavi anne ve mavi babadan her zaman mavi yavrular elde edilir. Mavi rengin ülkemizde bulunan iki varyetesi, mavi akbel ve mavi akkuyruktur.
Mavi ve mavi varyeteleri arasında yapılacak eşleştirmelerde alınacak sonuçlar aşağıda bir tablo halinde verilmiştir.

Erkek

Dişi
Erkek Yavru
Dişi Yavru
mavi
mavi
%100 mavi
%100 mavi

mavi akbel
mavi akbel
%50 mavi akbel
%25 mavi
%25 mavi akkuyruk
%50 mavi akbel
%25 mavi
%25 mavi akkuyruk
mavi akkuyruk
mavi akkuyruk
%50 mavi akkuyruk
%25 mavi
%25 mavi akbel
%50 mavi akkuyruk
%25 mavi
%25 mavi akbel
mavi akbel
mavi akkuyruk
%50 mavi akbel
%25 mavi
%25 mavi akkuyruk
%50 mavi akbel
%25 mavi
%25 mavi akkuyruk
mavi akkuyruk

mavi akbel
%50 mavi akbel
%25 mavi
%25 mavi akkuyruk
%50 mavi akbel
%25 mavi
%25 mavi akkuyruk
mavi akbel
mavi
%50 mavi
%50 mavi akbel
%50 mavi
%50 mavi akbel
mavi
mavi akbel
%50 mavi
%50 mavi akbel
%50 mavi
%50 mavi akbel
mavi akkuyruk
mavi
%50 mavi
%50 mavi akbel
%50 mavi
%50 mavi akbel
mavi
mavi akkuyruk
%50 mavi
%50 mavi akbel
%50 mavi
%50 mavi akbel

Minyatür kumrularda mavi haricindeki, gümüş, sarı, tarçın ve parlak gibi ana renklerin hepsi çekinik (resesif) karakterlidir. Çekinik karakterli herhangi bir renk mavi ile eşleştirilirse, elde edilecek yavrular görünüş olarak mavi renkte olurlar. Ancak kanlarında %50 oranında diğer rengi taşırlar. Bu yavruların kendi arasında eşleştirilmeleri sonucu, %50 oranında mavi görünüşlü, %50 oranında eşleştirildikleri renkte yavru alınır. Bu konuyu gümüş ve mavi renkleri örnek alarak aşağıda bir tablo haline getirdim. Bu tabloda gümüş yerine sarı, parlak, tarçın gibi diğer çekinik renkleri de koyabilirsiniz. Tabloda ‘mavi (gümüş)’ şeklinde ifade edilen renk ise görünüşü mavi olan ama kanında %50 oranında gümüş renk taşıyan kuşları anlatmak için kullanılmıştır. Eğer farklı bir oran söz konusu ise ayrıca belirtilmiştir.

Tabloda mavi rengin çekinik renklerle eşleştirilmesinden alınabilecek yavrular gümüş renk örnek alınarak listelenmiştir.


Erkek

Dişi
Erkek Yavru
Dişi Yavru
mavi

gümüş
%100 mavi (gümüş)

%100 mavi (gümüş)

gümüş
mavi
%100 mavi (gümüş)

%100 mavi (gümüş)

mavi (gümüş)

mavi (gümüş)

%50 mavi (%25 gümüş)
%50 gümüş
%50 mavi (%25 gümüş)
%50 gümüş
mavi (gümüş)

mavi
%100 mavi (gümüş)

%100 mavi (gümüş)

mavi
mavi (gümüş)

%100 mavi (gümüş)

%100 mavi (gümüş)

mavi akbel

gümüş
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
mavi akkuyruk
gümüş
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
gümüş

mavi akbel
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
gümüş

mavi akkuyruk
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
%50 mavi akbel (gümüş)
%50 mavi (gümüş)
mavi akbel
(gümüş)

gümüş
%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
Mavi akkuyruk
(gümüş)

gümüş
%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
gümüş
Mavi akbel
(gümüş)

%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
gümüş
Mavi akkuyruk
(gümüş)

%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi
%25 mavi akbel (gümüş)
%25 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 mavi

Gümüş ve gümüşün iki varyetesi arasında yapılacak eşleştirmelerde alınacak sonuçlar aşağıda bir tablo halinde verilmiştir.


Erkek

Dişi
Erkek Yavru
Dişi Yavru
gümüş

gümüş
%100 gümüş
%100 gümüş
gümüş akbel
gümüş akbel
%50 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 gümüş akkuyruk
%50 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 gümüş akkuyruk
gümüş akkuyruk

gümüş akkuyruk

%50 gümüş akkuyruk
%25 gümüş
%25 gümüş akbel
%50 gümüş akkuyruk
%25 gümüş
%25 gümüş akbel
gümüş akbel
gümüş akkuyruk

%50 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 gümüş akkuyruk
%50 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 gümüş akkuyruk
gümüş akkuyruk

gümüş akbel
%50 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 gümüş akkuyruk
%50 gümüş akbel
%25 gümüş
%25 gümüş akkuyruk
gümüş akbel
gümüş
%50 gümüş
%50 gümüş akbel
%50 gümüş
%50 gümüş akbel
gümüş
gümüş akbel
%50 gümüş
%50 gümüş akbel
%50 gümüş
%50 gümüş akbel
gümüş akkuyruk
gümüş
%50 gümüş
%50 gümüş akbel
%50 gümüş
%50 gümüş akbel
gümüş
gümüş akkuyruk

%50 gümüş
%50 gümüş akbel
%50 gümüş
%50 gümüş akbel

Çekinik renklerin kendi aralarında eşleştirilmelerinden elde edilebilecek renk çeşitleri hakkında renkler anlatılırken bilgi vermiştim. Yukarıdaki tablolarda izlenen mantık, bu eşleştirmelerde de kullanılabilir. Konuyu kısaca aşağıdaki şekilde tablo haline getirebiliriz.

Ana-Baba
Ana-Baba
Akbel-Akkuyruk
Yavrular

Gümüş
Sarı

Şeftali
Tarçın
Sarı

Aşı boyalı
Tarçın mutasyonları
Tarçın mutasyonları

Kırmızı
Tarçın mutasyonları
Tarçın mutasyonları

Yeni kırmızı
Gümüş
Sarı
Akkuyruk
Kar beyaz


Yazan: Yavuz İşçen / Ankara
Şubat 2009
e-posta: yavuziscen@gmail.com
www.cappadociaexplorer.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder